logo logo

STREETART ZOEKTOCHT GENT

BANKSY

Alias van de wereldbekende Britse kunstenaar.
Sommige bronnen spreken over Robin Banks als zijn echte naam, anderen houden het op Robin Gunningham, geboren in 1974 in Bristol.
Zijn werken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.
De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, antigevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder andere politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen)
Een terugkerend thema in zijn werk is het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Banksy komt vaak in het nieuws door zijn stunts:

  - in de London Zoo klom hij in het pinguÔngebied. Hij schilderde er "We're bored of fish" op de muren in twee meter hoge letters.
  - in maart 2005: Banksy plaatste zijn werken ongezien in het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum en het American Museum of Natural History, alle in New York City.
  - mei 2005: hij schilderde een primitieve rotstekening waarop een menselijke figuur is afgebeeld terwijl deze een winkelwagentje voortduwt. Het lukte hem het schilderij ongezien op te hangen in het British Museum in Londen. Na ontdekking voegde het museum het schilderij toe aan de permanente collectie.
  - augustus 2005: schilderde negen werken op de Palestijnse zijde van de muur tussen IsraŽl en de Palestijnse gebieden, waaronder een schilderij van een ladder die helemaal tot bovenaan de muur doorloopt en een schilderij waarin kinderen een gat graven door de muur.
  - juni 2006: schilderde een naakte man hangend uit het raam van een slaapkamer op een muur in het centrum van Bristol
  - aug/sept 2006: Banksy verving ongeveer 500 kopieŽn van Paris Hiltons debuut-cd, in 48 verschillende winkels in Groot-BrittanniŽ. Op de cd's die hij er voor terug plaatste stonden zijn eigen kunstwerken en muziekremixen van Danger Mouse. De nummers op de cd droegen namen als "Waarom ben ik beroemd?", "Wat heb ik bereikt?" en "Waarom besta ik?". Nog voor de winkels de cd's konden verwijderen waren er al verschillende gekocht door klanten. Op veilingwebsites zijn sommige exemplaren voor £750 verkocht.
  - september 2006: Banksy verkleedde een opblaasbare pop als GuantŠnamo Bay-gevangene en plaatste de pop bij een attractie in het Disney-themapark in Anaheim, CaliforniŽ.

Over het laatste werk (muur Palestina met ladder) gaat het volgende verhaal:
bewoner: "Je schildert die muur, je maakt hem mooi"
Banksy: "Dank u!"
bewoner: "Doe dat weg, we willen die muur niet mooi!"

Film over Banksy versus Museum
Klik op pijl terug in linker bovenhoek na het bekijken van de film

terug